Falafel

image

Składniki:
– szklanka suchej ciecierzycy
– duża cebula
– dwa małe ząbki czosnku
– natka pietruszki
– papryka słodka i ostra
– kmin rzymski
– sól, pieprz
– mąka
– soda oczyszczona

Przygotowanie:
1) ciecierzycę namaczamy w wodzie przez co najmniej 8 godzin, najlepiej dłużej, odcedzamy, osuszamy, wrzucamy do miski
2) łyżeczkę kminu rzymskiego wrzucamy na suchą, gorącą patelnię, na 2-3 minuty, aż uwolni zapach
3) do miski z ciecierzycą dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, sporą garść natki pietruszki oraz łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej oraz kmin rzymski
4) ucieramy blenderem na zwartą masę
5) dodajemy sól, pieprz, 2 łyżki mąki oraz płaską łyżeczkę sody, dokładnie mieszamy składniki, masę odstawiamy na godzinę do lodówki
6) rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej (np. z pestek winogron) tak, aby zakrył całe dno
7) formujemy małe kulki lub nieco spłaszczone kotleciki o średnicy około 4-5 cm i kładziemy na gorącą patelnię, smażymy po około 4 minuty z każdej strony tak, żeby zbrązowiały i stały się chrupiące
8) odkładamy na ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, gotowe 🙂

Smacznego!

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s