Burgery z buraka

image

Składniki:
– 2 duże buraki
– woreczek kaszy jaglanej
– pół szklanki nasion słonecznika
– 2-3 łyżki siemienia lnianego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżek oliwy
– mąka pełnoziarnista
– pieprz cayenne
– sol, pieprz

Przygotowanie:
1) kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
2) ścieramy obrane, surowe buraki na tarce z duzymi oczkami
3) prażymy nasiona słonecznika
4) w misce mieszamy starte buraki, ostudzoną i dobrze odcedzoną kaszę jaglaną, nasiona słonecznika, siemie, posiekaną surową cebulę, posiekany czosnek, pieprz cayenne, sól i pieprz
5) mieszamy i dodajemy około 3-4 łyżki oliwy oraz 2-3 łyżki mąki
6) zagniatamy masę (najlepiej robić to w gumowych lub foliowych rękawiczkach) aż do uzyskania zwartej, ale jednocześnie lepkiej konsystencji
7) wyrabiamy burgery, układamy je na papierze do pieczenia, wsadzamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, po 15 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę i dopiekamy przez kolejnych 10 minut

Gotowe 🙂

Inspiracja: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/01/pieczone-burgery-z-burakiem-kasza.html

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s