Kotlety z czerwonej fasoli

image

Składniki:
– 200 g suchej, czerwonej fasoli
– 2 łyżki pestek słonecznika
– kilka suszonych pomidorów, z oleju
– mała garść listków bazylii
– siemię lniane
– czosnek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
1) fasolę namaczamy przez 8-10 godzin i gotujemy do miękkości
2) 3 łyżki siemienia lnianego zalewamy niewielką ilością wrzątku tak, aby woda zakryła nasiona, po kilku minutach siemie stanie się kleiste, i o to nam chodzi
3) na gorącej patelni prażymy pestki słonecznika
4) w dużej misce ucieramy blenderem wszystkie składniki: ugotowaną fasolę, pokrojone w kawałki suszone pomidory, posiekany czosnek, listki bazylii, słonecznik, siemie oraz przyprawy
5) z masy formujemy kotleciki, umieszczamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut, przewracamy delikatnie na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych 10 minut

Smacznego!

Inspiracja: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/07/kotlety-z-fasoli.html

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s